Op zoek naar werk

Vul de gaten in.

  
Vul de gaten in, druk dan op "juist of fout?" om te zien of je antwoorden juist zijn. Je kan op de knop "Help" drukken als je een tip wil. Als je op de "[?]" knop klikt verschijnt een letter van het antwoord.
   Arbeidsbemiddeling      bedrijf      Beroepsopleiding      brutoloon      jobclubs      Spontaan      Streekkranten      tijdelijke      uitzendkantoor      werfreserve      www.vdab.be   
Je bent afgestudeerd en je wil gaan werken. Waar kan je werk vinden? Anders gezegd, welke jobkanalen kan je gebruiken?

Enkele voorbeelden van belangrijke jobkanalen:

De VDAB of Vlaamse Dienst voor en

Je moet zeker naar de VDAB gaan als je op zoek bent naar werk.

Soms hangt er in de Werkwinkel, waar de VDAB zit, ook een prikbord waarop jobs te vinden zijn. Kijk er naar! Er zit misschien ook een leuke job voor jou tussen. Als je een job vindt waar je meer uitleg over wilt, ga je naar je consulent.

De VDAB doet ook nog andere dingen. Je kan bijvoorbeeld meedoen aan de van de VDAB. In zo'n jobclub ga je samen met anderen op zoek naar werk. Je kan daar telefoneren, brieven schrijven, e-mails versturen en natuurlijk ook uitleg vragen. Je kan ook op de VDAB website je CV plaatsen. Ook werkgevers bezoeken die site als zij op zoek zijn naar mensen. En op 20 november 2015 stonden er 81765 vacatures op deze site.


Veel VDAB-kantoren zitten in een Werkwinkel. Het is eigenlijk een winkel waar je voor werk kan gaan zien. Je moet er natuurlijk niet voor betalen. In zo'n Werkwinkel zit de VDAB niet alleen. Er zitten ook andere diensten die met werk bezig zijn, bijvoorbeeld het OCMW, het PWA, GTB, … Als je eens in zo’n Werkwinkel binnenspringt kan je aan de VDAB-medewerker meer uitleg vragen over deze diensten.

De en dagbladen

Ook in de dagbladen vind je heel wat vacatures.

In de streekkranten staan jobs uit je eigen regio. Je krijgt de streekkrant gratis bij je thuis. Kijk er in! Misschien vind je langs deze weg wel werk dat je graag wil doen.

Soms ga je een brief moeten schrijven om te solliciteren. Weet je hoeveel postzegels je op je brief moet kleven? Zoek het eens op op de website van Bpost.

Je kan ook naar het postkantoor gaan en vraag een lijst met de juiste prijzen voor het versturen van brieven.

Je moet dus vragen naar de posttarieven.

Uitzendarbeid of interimwerk

Je kan je ook inschrijven in een of interimkantoor als je op zoek bent naar werk. Je neemt je CV of curriculum vitae en je identiteitskaart mee. Je kan je CV gebruiken als hulpmiddel wanneer je iets over jezelf moet vertellen of als je een inschrijvingsformulier moet invullen.

Het interimkantoor belt je op als ze werk voor je hebben. Interimjobs zijn jobs. Bijvoorbeeld jobs voor enkele dagen of weken. Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot je een telefoontje krijgt. Ga zelf regelmatig vragen of er werk voor je is.

Als er werk voor je is, dan moet je eerst naar het uitzendkantoor gaan. Je moet je contract gaan ondertekenen. Op je contract staat wat je zal verdienen of met andere woorden je . Ook de plaats waar je moet gaan werken staat er op vermeld. Hou je contracten goed bij, ze komen later nog van pas.

Je werkt natuurlijk niet op het interimbureau zelf maar wel voor een bedrijf dat tijdelijk werkvolk nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat er veel werk is of ter vervanging van een zieke werknemer.

Als je werkt voor een uitzendbureau, dan zijn er altijd drie betrokken partijen.

Je werkgever, met andere woorden het uitzendbureau.
Het waar je zal werken
Jijzelf

Ga op het internet eens op zoek naar uitzendkantoren in jouw buurt.

De ACV-jongeren (jongeren van de christelijke vakbond hebben een goede brochure over de rechten en plichten van uitzendarbeiders. Je kan deze folder aanvragen op het nummer 02 246 32 33. Je kan ook eens een kijkje nemen op hun website www.acv-enter.be.


Vrienden, familie en kennissen

Ook je vrienden en familieleden kunnen je helpen om werk te vinden. Zij kennen misschien bedrijven die op zoek zijn naar mensen.

Zij kunnen een goed woordje voor je doen bij hun eigen baas als die nog volk zou zoeken. Vertel aan zoveel mogelijk mensen dat je op zoek bent naar werk!solliciteren

Je mag ook solliciteren bij bedrijven waar je graag zou willen werken zonder dat je weet of ze iemand zoeken. Dit wordt spontaan solliciteren genoemd. Als je geluk hebt heeft het bedrijf nieuwe mensen nodig en word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Als dat niet zo is word je misschien opgenomen in de . Werkgevers contacteren vaak mensen uit deze werfreserve als ze iemand nodig hebben. Je kan spontaan solliciteren door zelf langs te gaan of door een spontane sollicitatiebrief op te sturen of te mailen.


Internet

Veel bedrijven hebben een website. Ga eens een kijkje nemen op het internet. Op www.gamma.be vind je de website van deze doe-het-zelfzaak. Klik op “vacatures” en je komt te weten welke jobs er vrij zijn.

Op www.vdab.be vind je de site van de VDAB. Op deze site staan veel vacatures en je vindt er ook opleidingen van de VDAB.

Klik op de link 'zoek een job' op de VDAB-website en zoek een vacature waarop je zou kunnen solliciteren. Ook ACTIRIS heeft een website. Deze vind je op www.actiris.be.

De Streekkrant heeft ook een website waar je jobs op kan vinden. Neem eens een kijkje op www.vlan.be en klik daar op “jobs”. Klik op de link 'Streekpersoneel' om vacatures te zoeken.

Wil je aan de slag als arbeider bij je gemeente? Ga dan naar de website van je gemeente. Als men werkkrachten zoekt voor gemeentelijke diensten dan staat dat meestal op deze sites. Veel websites van gemeenten kan je vinden op www.naamvandegemeente.be.


Andere

Je kan ook jobs vinden via:

Televisie

Op de TV-krant van de plaatselijke televisiezenders staan vrije jobs uit je streek. Ook op de teletekstpagina’s van een aantal zenders, kan je jobs vinden.

Je vroegere school en stageplaatsen

Werkgevers nemen soms contact op met scholen als ze op zoek zijn naar mensen. Vraag aan je school of zij bedrijven kennen die nieuwe werkkrachten zoeken. Je kan ook best eens binnenspringen op je stageplaats. Misschien hebben ze werk voor jou.

Beroepsopleidingen

Nadat je afgestudeerd bent kan je nog bijkomende opleidingen volgen. Bijvoorbeeld bij de VDAB. Je leert op die manier iets bij zodat je meer kans op werk hebt. Kijk eens naar het aanbod van opleidingen op de site van de VDAB door te klikken op de link 'Zoek een VDAB-opleiding'.

Diensten die mensen helpen om werk te vinden in jouw buurt

Naast de VDAB zijn er nog andere diensten die mensen helpen bij het zoeken naar werk, bijvoorbeeld De Werkbank, GTB,….…


De Werkbank is een dienst die jongeren uit het BuSO helpt bij het zoeken naar werk. Zij helpen je met je sollicitatiebrief en CV, bij het zoeken naar vacatures,… Neem eens een kijkje op de website van De Werkbank.