Hoe kan je solliciteren

Je kan op verschillende manieren solliciteren op een vacature. Misschien moet je een brief schrijven, mailen of telefoneren.

Telefonisch

Bel alleen voor een job als de werkgever dit vraagt in de advertentie!  Soms kan je wel bellen voor iets anders, bijvoorbeeld:

  • voor meer inlichtingen;

Je kan dan het volgende vragen: "Is het bedrijf bereikbaar met het openbaar vervoer?", "Welk diploma of getuigschrift moet je hebben voor deze job?", “Wat moet je allemaal doen?”, “Wat zijn de werkuren?”,….

  • voor een sollicitatieformulier;

Je moet je goed voorbereiden als je een goede indruk wil maken tijdens het eerste gesprek met de werkgever. 

Je voorbereiding:

  • Ik noteer en beantwoord op voorhand vragen die de werkgever mij kan stellen.
  • Ik zorg dat ik een goed CV heb.
  • Ik zorg dat ik pen en papier heb.
  • Ik probeer wat meer te weten te komen over het bedrijf waar ik ga solliciteren

Je goed voorbereiden op een telefonisch sollicitatiegesprek is nadenken over:

  • Hoe je jezelf gaat voorstellen;
  • Hoe je gaat vertellen waarvoor je belt;
  •  Welke vragen je gaat stellen.

Bijvoorbeeld: "Moet ik iets meebrengen als ik kom solliciteren?".

graafmachine

Gebruik je CV als je belt!  CV is de  afkorting  van curriculum vitea. Je kan je CV als hulpmiddel gebruiken wanneer de werkgever je vragen stelt over je opleiding, werkervaring, taken tijdens je stage,...

 

Schriftelijk solliciteren

Een sollicitatiebrief is een brief waarmee je jezelf kandidaat stelt voor een job.

Soms vraagt een werkgever om een sollicitatiebrief en een CV op te sturen of te mailen. Maar  je kan ook een brief of een mail sturen naar bedrijven waar je graag zou willen werken, zonder dat je weet of daar jobs vrij zijn.  Dit heet "spontaan" solliciteren. Schrijf alleen maar brieven voor jobs waarvan je zeker bent dat je ze kan!

Als je naar werkgevers mailt, zorg dan dat je een fatsoenlijk e-mailadres hebt. Bijvoorbeeld katja.daans@hotmail.com. Hang niet de plezante uit met e-mailadressen zoals bijvoorbeeld poepie@hotmail.com of nonkeljoint@telenet.be . Dit maakt geen goede indruk.

Bij een sollicitatiebrief of e-mail stop je altijd je curriculum vitae.

Je CV is een lijst met een opsomming van persoonlijke gegevens. Dit zijn je naam, je voornaam, je adres, je telefoonnummer, enzovoort. Er moet ook zeker iets instaan over je opleiding, je stages en over de jobs die je misschien al gedaan hebt. 

rolmeter

 
LET OP:

Ben je bezig met de ALTERNERENDE BEROEPSOPLEIDING (ABO)? Vergeet dit dan zeker niet op je CV te zetten. Schrijf duidelijk op je CV waar en bij wie je de ABO-stage doet en wat je daar juist moet doen. Zet ook in je CV dat deze stage 3 dagen per week is gedurende een gans schooljaar. Dit is heel wat werkervaring.

Als je nu een ABO-jaar volgt, bespreek dan in de klas hoe je het best de ALTERNERENDE BEROEPSOPLEIDING kan uitleggen aan de werkgever. Met ABO doe je heel wat werkervaring op, vertel dit zeker aan de werkgever.

Een goede indruk maken met je brief en CV is belangrijk. Als je brief vol fouten staat of als er vuile vingers op staan, dan zal de werkgever je NIET uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Het is dus heel belangrijk dat er in je sollicitatiebrief geen taalfouten staan en hij moet er ook verzorgd uitzien. Laat je brief door iemand nalezen! 

Stel je vraag
Heb je een vraag of opmerking over dit hoofdstuk? Laat het ons weten via dit formulier.
Videos: 
Creatief solliciteren
Creatief solliciteren
Music: Janse Bagge Bend - Sollicitere
Music: Janse Bagge Bend - Sollicitere
Een goed telefoongesprek
Een goed telefoongesprek