Op zoek naar werk
Je bent afgestudeerd en je wil gaan werken. Waar kan je werk vinden? Anders gezegd, welke jobkanalen kan je gebruiken?
Enkele voorbeelden van belangrijke jobkanalen:
De VDAB of Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding
Je moet zeker naar de VDAB gaan als je op zoek bent naar werk. Maak zeker gebruik van de website vvan de VDAB. Je vindt er veel jobs die vrij zijn.
Op 3 oktober 2018 stonden er 156850 jobs op de site van de VDAB. Hoeveel staan er nu op? Kijk eens op www.vdab.be
Ga zeker eens naar de website van de VDAB en zoek jobs die je interesseren.
Soms hangt er in de Werkwinkel, waar de VDAB zit, ook een prikbord waarop jobs te vinden zijn. Kijk er naar! Er zit misschien ook een leuke job voor jou tussen. Als je een job vindt waar je meer uitleg over wilt, ga je naar je consulent.
De VDAB doet ook nog andere dingen. Je kan bijvoorbeeld meedoen aan de jobclubs van de VDAB. In zo'n jobclub ga je samen met anderen op zoek naar werk. Je kan daar telefoneren, brieven schrijven, e-mails versturen en natuurlijk ook uitleg vragen. Je kan ook op de VDAB website www.vdab.be je CV plaatsen. Ook werkgevers kijken op die site als zij op zoek zijn naar mensen.
Veel VDAB-kantoren zitten in een Werkwinkel. Het is eigenlijk een winkel waar je voor werk kan gaan zien. Je moet er natuurlijk niet voor betalen. In zo'n Werkwinkel zit de VDAB niet alleen. Er zitten ook andere diensten die met werk bezig zijn, bijvoorbeeld het OCMW, GTB, … Als je eens in zo’n Werkwinkel binnenspringt kan je aan de VDAB-medewerker meer uitleg vragen over deze diensten.
Wil je weten hoeveel mensen in jouw buurt op zoek zijn naar een bepaalde job, kijk dan eens op JOBS IN JE BUURT.
De Streekkranten en dagbladen
Ook in de dagbladen vind je heel wat vacatures. Deze kranten verschijnen elke dag.
In de streekkranten staan jobs uit je eigen regio. Je krijgt de streekkrant gratis bij je thuis. Kijk er in! Misschien vind je hier wel werk dat je graag wil doen. Ook de Streekkrant heeft een website. Kijk eens op http://www.streekpersoneel.be/regio/jobs/
Soms ga je een brief moeten schrijven om te solliciteren. Weet je hoeveel postzegels je op je brief moet kleven? Zoek het eens op op de website van Bpost.
Je kan ook naar het postkantoor gaan en vraag een lijst met de juiste prijzen voor het versturen van brieven.
Je moet dus vragen naar de posttarieven.
Uitzendarbeid of interimwerk
Je kan je ook inschrijven in een uitzendkantoor of interimkantoor als je op zoek bent naar werk. Je neemt je CV of curriculum vitae en je identiteitskaart mee. Je kan je CV gebruiken als hulpmiddel wanneer je iets over jezelf moet vertellen of als je een inschrijvingsformulier moet invullen.
Het interimkantoor belt je op als ze werk voor je hebben. Interimjobs zijn tijdelijke jobs. Bijvoorbeeld jobs voor enkele dagen of weken. Je hoeft natuurlijk niet te wachten tot je een telefoontje krijgt. Ga zelf regelmatig vragen of er werk voor je is.
Als er werk voor je is, dan moet je eerst naar het uitzendkantoor gaan. Je moet je contract gaan ondertekenen. Op je contract staat wat je zal verdienen of met andere woorden je brutoloon. Ook de plaats waar je moet gaan werken staat er op vermeld. Hou je contracten goed bij, ze komen later nog van pas.
Je werkt natuurlijk niet op het interimbureau zelf maar wel voor een bedrijf dat tijdelijk werkvolk nodig heeft. Bijvoorbeeld omdat er veel werk is of ter vervanging van een zieke werknemer.
Als je werkt voor een uitzendbureau, dan zijn er altijd drie betrokken partijen.
-
Je werkgever, is het uitzendbureau.
-
Het bedrijf waar je zal werken
-
Jijzelf
Ga op het internet eens op zoek naar uitzendkantoren in jouw buurt.
De ACV-jongeren (jongeren van de christelijke vakbond hebben een goede brochure over de rechten en plichten van uitzendarbeiders. Je kan deze folder downloaden op www.acv-enter.be.
Vrienden, familie en kennissen
Ook je vrienden en familieleden kunnen je helpen om werk te vinden. Zij kennen misschien bedrijven die op zoek zijn naar mensen.
Zij kunnen een goed woordje voor je doen bij hun eigen baas als die nog volk zou zoeken. Vertel aan zoveel mogelijk mensen dat je op zoek bent naar werk!
Spontaan solliciteren
Je mag ook solliciteren bij bedrijven waar je graag zou willen werken zonder dat je weet of ze iemand zoeken. Dit wordt spontaan solliciteren genoemd. Als je geluk hebt heeft het bedrijf nieuwe mensen nodig en word je uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Als dat niet zo is word je misschien opgenomen in de werfreserve. Werkgevers contacteren vaak mensen uit deze werfreserve als ze iemand nodig hebben. Je kan spontaan solliciteren door zelf langs te gaan of door een spontane sollicitatiebrief op te sturen of te mailen.
Internet
Veel bedrijven hebben een website. Ga eens een kijkje nemen op het internet. Op https://www.hubo.be/nl.html vind je de website van deze doe-het-zelfzaak. Klik op “vacatures” en je komt te weten welke jobs er vrij zijn.
Op www.vdab.be vind je de site van de VDAB. Op deze site staan de vrije jobs. Je vindt er ook opleidingen van de VDAB.
Klik op de link 'zoek een job op de VDAB-website' en zoek een vacature waarop je zou kunnen solliciteren. Ook ACTIRIS heeft een website. Deze vind je op www.actiris.be.
De Streekkrant heeft ook een website waar je jobs op kan vinden. Neem eens een kijkje op http://www.streekpersoneel.be/regio/jobs/
Wil je aan de slag als arbeider bij je gemeente? Ga dan naar de website van je gemeente. Als men werkkrachten zoekt voor gemeentelijke diensten dan staat dat meestal op deze sites. Veel websites van gemeenten kan je vinden op www. "vul hier de naam van je gemeente in" .be.
Andere
Je kan ook jobs vinden via:
- Televisie
Op de TV-krant van de plaatselijke televisiezenders staan soms jobs uit je streek.
- Je vroegere school en stageplaatsen
Werkgevers nemen soms contact op met scholen als ze op zoek zijn naar mensen. Vraag aan je school of zij bedrijven kennen die nieuwe werkkrachten zoeken. Je kan ook best eens binnenspringen op je stageplaats. Misschien hebben ze werk voor jou.
- Beroepsopleidingen
Nadat je afgestudeerd bent kan je nog bijkomende opleidingen volgen. Bijvoorbeeld bij de VDAB. Je leert op die manier iets bij zodat je meer kans op werk hebt. Kijk eens naar het aanbod van opleidingen op de site van de VDAB door te klikken op de link 'Zoek een VDAB-opleiding'.
Diensten die mensen helpen om werk te vinden in jouw buurt
Naast de VDAB zijn er nog andere diensten die mensen helpen bij het zoeken naar werk, bijvoorbeeld De Werkbank, GTB,….…
De Werkbank
De Werkbank is een dienst die jongeren uit het BuSO helpt bij het zoeken naar werk. Zij helpen je met je sollicitatiebrief en CV, bij het zoeken naar vacatures,… Neem eens een kijkje op de website van De Werkbank.