Hoe kan je solliciteren

Vul de gaten in.

  
Vul de gaten in, druk dan op "juist of fout?" om te zien of je antwoorden juist zijn. Je kan op de knop "Help" drukken als je een tip wil. Als je op de "[?]" knop klikt verschijnt een letter van het antwoord.
   ALTERNERENDE      attentie      CV      mailen      sollicitatiebrief      sollicitatieformulier      spontaan      stages      vacature      vitae   
Je kan op verschillende manieren solliciteren op een . Misschien moet je een brief schrijven, of telefoneren.


Telefonisch

Bel alleen voor een job als de werkgever dit vraagt in de advertentie! Soms kan je wel bellen voor iets anders, bijvoorbeeld:

voor meer inlichtingen;

Je kan dan het volgende vragen: "Is het bedrijf bereikbaar met het openbaar vervoer?", "Welk diploma of getuigschrift moet je hebben voor deze job?", “Wat moet je allemaal doen?”, “Wat zijn de werkuren?”,….

voor een ;

Je moet je goed voorbereiden als je een goede indruk wil maken tijdens het eerste gesprek met de werkgever.

Je voorbereiding:

Ik noteer en beantwoord op voorhand vragen die de werkgever mij kan stellen.
Ik zorg dat ik een goed heb.
Ik zorg dat ik pen en papier heb.
Ik probeer wat meer te weten te komen over het bedrijf waar ik ga solliciteren

Je goed voorbereiden op een telefonisch sollicitatiegesprek is nadenken over:

Hoe je jezelf gaat voorstellen;
Hoe je gaat vertellen waarvoor je belt;
Welke vragen je gaat stellen.

Bijvoorbeeld: "Moet ik iets meebrengen als ik kom solliciteren?".


Gebruik je CV als je belt! CV is de afkorting van curriculum . Je kan je CV als hulpmiddel gebruiken wanneer de werkgever je vragen stelt over je opleiding, werkervaring, taken tijdens je stage,...Schriftelijk solliciteren

Een is een brief waarmee je jezelf kandidaat stelt voor een job.

Soms vraagt een werkgever om een sollicitatiebrief en een CV op te sturen of te mailen. Maar je kan ook een brief of een mail sturen naar bedrijven waar je graag zou willen werken, zonder dat je weet of daar jobs vrij zijn. Dit heet "" solliciteren. Schrijf alleen maar brieven voor jobs waarvan je zeker bent dat je ze kan!

Als je naar werkgevers mailt, zorg dan dat je een fatsoenlijk e-mailadres hebt. Bijvoorbeeld katja.daans@hotmail.com. Hang niet de plezante uit met e-mailadressen zoals bijvoorbeeld poepie@hotmail.com of nonkeljoint@telenet.be . Dit maakt geen goede indruk.

Bij een sollicitatiebrief of e-mail stop je altijd je curriculum vitae.

Je CV is een lijst met een opsomming van persoonlijke gegevens. Dit zijn je naam, je voornaam, je adres, je telefoonnummer, enzovoort. Er moet ook zeker iets instaan over je opleiding, je en over de jobs die je al gedaan hebt.


LET OP:

Ben je bezig met de BEROEPSOPLEIDING (ABO)? Vergeet dit dan zeker niet op je CV te zetten. Schrijf duidelijk op je CV waar en bij wie je de ABO-stage doet en wat je daar juist moet doen. Zet ook in je CV dat deze stage 3 dagen per week is gedurende een gans schooljaar. Dit is heel wat werkervaring.

Als je nu een ABO-jaar volgt, bespreek dan in de klas hoe je het best de ALTERNERENDE BEROEPSOPLEIDING kan uitleggen aan de werkgever. Met ABO doe je heel wat werkervaring op, vertel dit zeker aan de werkgever.

Een goede indruk maken met je brief en CV is belangrijk. Als je brief vol fouten staat of als er vuile vingers op staan, dan zal de werkgever je NIET uitnodigen voor een sollicitatiegesprek. Het is dus heel belangrijk dat er in je sollicitatiebrief geen taalfouten staan en hij moet er ook verzorgd uitzien. Laat je brief door iemand nalezen! Bijvoorbeeld door iemand van De Werkbank.Wat moet er allemaal in een sollicitatiebrief staan?

De plaats vanwaar je de brief schrijft en de datum, bijvoorbeeld: Oostende, 4 juli 2015.
Je eigen naam en adres.
De naam van het bedrijf.
De persoon of dienst aan wie de brief gericht is, “ter van” noemen we dit, bijvoorbeeld: "t.a.v. mevrouw Van Hout" of "t.a.v. de personeelsdienst".
Het adres van het bedrijf.
Geachte heer, mevrouw,
Zeg hoe je te weten bent gekomen dat ze iemand zoeken.
Zeg dat je wil solliciteren voor de job.
Zeg waarom je solliciteert.
Zeg iets over je opleiding en werkervaring.
Verwijs voor meer informatie naar je CV.
Vraag of ze je willen uitnodigen voor een persoonlijk gesprek.
Sluit je brief beleefd af. Bijvoorbeeld met "Vriendelijke groeten" + je naam daaronder.
Vergeet je handtekening niet.
Onder je handtekening schrijf je: "In bijlage: één curriculum vitae".
Je CV stuur je samen met je brief op.